A spiritualis világ tudománya
Főoldal | Kazanlár tarot | Regisztráció | Belépés
..
Honlap-menü
Kategóriák
Karma [0]
Naptár
«  December 2019  »
HKSzeCsPSzoV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Mentett bejegyzések

Az ökumenikus Tarot

Az ökumenikus szemlélet fő üzenete az, hogy különböző vallások egyaránt elvezethetnek Istenhez. A Tarot ősi, ökumenikus hagyomány, amelynek égi, isteni eredetű szimbólumai hasonló formában minden vallásban felfedezhetők. Isten megadta az embernek azt a szabadságot, hogy különbözőképpen tiszteljék, bár Ő mindenhol, mindenki számára ugyanaz marad. Az ótestamentum magyarázata, a héber Kabbala a Tarot eredetije, vagy egyike ezeknek, mivel ugyanúgy szám- és betűmisztikán alapul. Az újtestamentumban is fellelhetők az ótestamentum jelképei. A Korán egyes szakaszainak címe is egy vagy több olyan betűből áll, melyeknek jelentése bizonyosan különbözik az őt megelőző monoteisztikus hagyományok titkos, kabbalisztikus betűjelentésétől.    

 

A Tarot kártyák színei és a princípiumláncok

JHVH
BotKehelyKardÉrme
treffkörpikkkáró
tűzvízlevegőföld
oroszlánangyalskorpió, sasbika
Márk evangélistaMáté evangélistaJános evangélistaLukács evangélista
nyártélősztavasz
MarsVénuszJupiterSzaturnusz
vöröszöldkékfekete
száraz és forrónedves és hidegforró és nedveshideg és száraz

 

A Kis Arkánumok és a Szefirák

 

Az őskáoszt a kabbalában Deat-nak nevezik. Amikor Isten elhatározza, hogy a káoszt alkotórészeit kiegészítő vagy ellentétes kontrasztok szerint megkülönböztesse - mint pl. sötét és világos, hőség és hideg, szoláris és lunáris, férfias és nőies - akkor Deat átalakul és En Soph lesz belőle. Az En Soph a kategorizált és hierarchikus Univerzum eredete.   

A Kis Arkánum ún. Udvari Lapjai az En Soph körébe tartoznak. Ezek a következők: a Király, a Királynő, a Lovag és a Bubi/Apród (a két utóbbit Hercegnek és Hercegnőnek is nevezik). 

A királyi család mind kedvező, mind kedvezőtlen pozícióban az EnSoph körébe tartozik, ezért áll ez a felirat az kártyák alján és tetején. Ez nem vonatkozik az őket egytől tízig követő kártyákra. Az Udvari Lapok hierarchikus rendje szerint az En Soph az eredete a követek területének (ill. Szefira vagy Szefirák, a héberben használatos többes szám szerint. A Szefirák kedvező pozícióban Tíz Angyal, kedvezőtlen pozícióban ellenben Tíz Ördög, a tíz Angyal és a kedvezőtlen jelentés kontrasztjaként. A 10 Szefira, angylok és ördögök, négyszer futják be a tarot 4 fő jelképét vagy jelét, amelyekből a kis arkánumok egytől tízig összeállnak. Ezek a fő szimbólumok abból a 4 betűből vezethetők le, amelyekből Isten titkos héber neve áll: JHVH.   

J (Jod)

bot

treff

tűz

Az indiai Mogul dinasztiára utalnak

H (He)

kehely

szív

víz

Magyarország történelmének és legendáinak személyeire utalnak

V (Vau)

kard

pikk

levegő

Ozirisz mondájára utalnak, akit Széth megölt, de hitvesének, Ízisznek köszönhetően visszatérhetett az örök életbe. Néhány jelenet az ókori Egyiptom történelmére és szokásaira utal, a hieroglifák stílusában.

H (He)

érme

káró

föld

Perzsa történelmi személyekre emlékeztetnek, valamit az Ezeregyéjszaka ezoterikus elbeszéléseiből és perzsa mesékből vett alakokra

A két H formája ugyanolyan, de különböző tartalmúak, mert az egyik az isteni lélegzet belélegzése az anyagon keresztül, hogy megformálja Ádámot, a másik a kilégzés, amely a légzés ritmus által az állat és az ember egzisztenciájának ritmikus folytonosságát jelképezi.    
Az En Soph így eredete az egytől tízig tartó Tíz Angyalnak és Tíz Ördögnek, amelyek a Kis Arkánumot ásztól tízig meghatározzák. Minden arkánumot tehát egy fehér szefira és egy fekete szefira határoz meg.   

A Tarot Arkánumainak jelentése lehet pozitív vagy negatív, aszerint, hogy a kártya kedvező (alapjelentés) vagy kedvezőtlen (ellentétes jelentés) pozícióban jelenik-e meg. Mit jelent a pozíció? Ha meditáláshoz vagy jósláshoz húzunk egy kártyát, amelynél a figura feje fönt, a lába pedig lent helyezkedik el, akkor a pozíció kedvező. Kivéve természetesen az "Akasztott Embert"! A "Szeráfok orákulumában", amely egyike a legősibb Tarot-vetési rendszereknek, akkor van egy kártya kedvező pozícióban, ha a bal kézhez helyezzük, ha a jobbhoz, akkor kedvezőtlen a pozíciója.  

...
A fejezet kategóriái
Karma [0]
Chat
Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala
  • Copyright MyCorp © 2019 Honlapszerkesztő - uCoz