A spiritualis világ tudománya
Főoldal | Jungi Tarot | Regisztráció | Belépés
..
Honlap-menü
Kategóriák
Karma [0]
Naptár
«  December 2019  »
HKSzeCsPSzoV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Mentett bejegyzések

Nagy Arkánum - az emberiség ősrégi szimbólumai

C. G. Jung sváci pszichológus az emberiség ősrégi szimbólumait archetípusoknak nevezi. Ezek a tarot-ban a Nagy Arkánum 22 kártyalapjával kerülnek bemutatásra, amik úgyszintén ősminták vagy meghatározott rendben elhelyezett motívumok és indítékok. Rejtetten vannak jelen tudatos viselkedésünkben, és függetlenek akaratunktól. Ezek lelkünk legmélyebb rétegeiben rejtőző őseink örökségei, melyek az emberiséggel párhuzamosan fejlődtek. Bennük találjuk meg az egyesítő emberi alapelveket, melyek mindannyiunkban közösek.
Az archetípusok összessége alkotja a kollektív tudatalatti tartalmát. Az archetípusok az egész emberiség számára egyformák. ezek meghatározott elképzelések és ideálok potenciáljai, melyek csak egy meghatározott ember életében és meghatározott szituációkban gyűjtenek erőt, és öltenek konkrét formát. azonban hihetetlenül nagy erejük van. tudatunk általuk legtöbbször bűvöletbe esik, és alárendeltjévé válik. Az archetípusok felkeltik figyelmünket, kieszközölik azt és arra kényszerítenek minket, hogy foglalkozzunk velük.
A kollektív tudattalant alkotó archetípusok összessége C. G. Jung svájci pszichológus számára mindenfajta emberi psziché rejtett lehetőségének summáját jelenti, ami mérhetetlen, kimeríthetetlen tárháza az Isten, az ember és a kozmosz közötti tudás legmélyebb összefüggéseinek. ennek az anyagnak a saját pszichében történő leleplezése életre kelti azt, és a tudatba történő beépülése nem jelent kevesebbet, mint az egyén magányosságának megzavarását és besorolását az örökkévaló történések folyamatába.
Jung úgyszintén beazonosítja az alapvető archetípusokat, ezek például az Árnyék (ördög), Anima (Császárnő, Papnő), Animus(Császár, Főpap), Belső Én (Világ), Szélhámos-Kókler (Bolond, Kókler), Hős (Hintó), Isteni gyermek (Nap), Kéreg-Szűz (Papnő) ésBölcs Öregember (Főpap)

Jelképek - a lélek titkos beszéde

Az archetípusok sajátos megnyilvánulásukat a tarot huszonkét tromfjának jelképeiben találták meg. A jelképek az archetípusok manifesztációi ezen a világon. Ezek konkrét, részletes és átélt képek és archetípusokat kifejező elképzelések. Ez a fajta közvetítés szükségszerű, hiszen az archetípusok, amint az ismert, az életen kívül helyezkednek el, tudatalattinkban élnek. A jelkép az életből ered, és az archetípusokra mutat rá. Számunkra a jelkép értelmünk határai mögé ragadja a dolgokat. Ez a másokhoz való kapcsolat megtestesülése, fölérendelt realitás. A jelképek az ismeretlent fejezik ki.
A jelképet szavakkal nem lehet pontosan megfogalmazni. Mint a lehetséges legjobb reprezentációt definiálhatjuk, amit soha nem lehet pontosan megismerni avagy kifejezni. Jelentős ellentétpárokat foglal magába. A jelképekről az járja, hogy ezek a beavatottak titokzatos szövegei és ezért gyakran az istenek igéje vagy az értelem rejtett avagy titokzatos üzenete elnevezéssel ruházzák fel azokat. A jelképek közreműködésével tudatalattink a világegyetem rejtett lényegével kommunikál.
A jelkép ezen tulajdonságát C. G. Jung svájci pszichológus fejezte ki a legmegfelelőbben: Teljes életet élni csak akkor lehetséges, ha harmóniában állunk a jelképekkel. A bölcsesség a hozzájuk való visszatérést jelenti. Ez nem hit vagy tudás kérdése, hanem a tudatalatti ősképekkel való gondolkodásunk összhangja.

Az egyes tromfokról szóló írások az alapvető tájékozódást és inspirációt szolgálják. Nincs egyetlen pontos és kimerítő írás sem arról, hogy melyik kártyának mi a jelentése. Azok jelentése változó, és gyakran egymásnak ellentmondó. Mindegyik kártyalapnak különböző jelentésbeli szintje van, ami életünk különféle részeire vonatkozik: hétköznapi, társas, szellemi, misztikus és hasonlók. 
A kártyalapok jelentésének mindenfajta leírása csupán útmutatás, melyet követhetünk vagy nem követünk.

...
A fejezet kategóriái
Karma [0]
Chat
Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala
  • Copyright MyCorp © 2019 Honlapszerkesztő - uCoz