A spiritualis világ tudománya
Főoldal | Füves tarot | Regisztráció | Belépés
..
Honlap-menü
Kategóriák
Karma [0]
Naptár
«  December 2019  »
HKSzeCsPSzoV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Mentett bejegyzések

Bevezetés a Tarot-ba

A teljes hetvennyolc lapos tarot csomag két részre van osztva, a huszonkét lapos Nagy Arkánumra és az ötvenhat lapos Kis Arkánumra. A Nagy Arkánum kártyáit másképpen trompfnak, adunak vagy Nagyobb arkánumnak is nevezik, amely I-től XXI-ig számozott allegorikus kártyákat és a számozatlan Bolond kártyát tartalmazza. A Kis Arkánum, vagy Kisebb Arkánum négy színre van osztva, ezek a Kardok, Botok, Kelyhek és az Érmék (pentagrammák). A négy szín mindegyike négy udvari kártyát tartalmaz, ezek a Király, a Királynő, a Lovag és az Apród, valamint tíz számozott kártyát a tízestől az ászig.

A Füves tarot Nagy Arkánuma a következő:

0. A Bolond

XI. Igazság

I. A Mágus

XII. Akasztott ember

II. A Főpapnő

XIII. Halál

III. A Császárnő

XIV. Mértékletesség

IV. A Császár

XV. Pán

V. A Főpap

XVI. Torony

VI. A Szeretők

XVII. Csillag

VII. A Diadalszekér

XVIII. A Hold

VIII. Erő

XIX. A Nap

IX. A Remete

XX. Ítélet

X. Gyógyító Kerék

XXI. A Világ

A Füves tarot sorozat a Rider-Waite Tarot rendszerét követi amelyet Arthur Edward Waite és Pamela Colman Smith készített. Waite a VIII-as számú kártyát rendelte az Igazsághoz és a XI-es számút az Erőhöz. Aki járatos a Rider-Waite-féle Tarot-ban, könnyen el tud majd igazodni a Füves tarot lapjai között. 
A Nagy és Kis Arkánum megnevezései mellett a Füves tarot kártyái növények neveit is viselik. A gyógyfüvek a kártyák asztrológiai megfelelése, valamit a gyógynövények tradicionális felhasználásának szimbolikus aspektusai, és néhol gyógynövény folklór vagy a biológiai hatásuk alapján lettek a kártyákhoz hozzárendelve.  
Több száz hasznos gyógynövény létezik, melyek közül a Füves tarot-hoz kiválasztott hetvennyolc a legelterjedtebb.   

 

A gyógynövények és a Tarot

"Amint fent, úgy lent, amint belül, úgy kívül" ez a szabály a természet rendjére is igaz. Mindenki tapasztalta már azt a spirituális és pszichikai gyengeséget, mely a betegséget és gyengélkedést kíséri. A depresszió pangó májnak tulajdonítható, a fokozott szédülés a szív energia besűrűsödésének, a túlzott együttérzés vagy vágyakozás a lép és hasnyálmirigy gyengeségének, a bánat és szomorúság a tüdő és a vastagbél egyensúly-hiányának, és a bizonytalanság és paranoia a vesék és a mellékvesék gyengeségének. Ezeket az összefüggéseket a tradicionális gyógynövénytan alapján alakítottuk ki. A gyógynövények, mint a természet szentségei, nem csak belső fiziológiai változások, hanem spirituális és lelki átalakulás előidézésére használhatók. 
Néhány példa a gyógynövények holisztikus alkalmazására: erőgyűjtéshez általában tonizáló anyagot, pl. ginsenget vagy csüdfüvet (astragalus) szokás bevenni (A Bolond ill. A Mágus kártyák). A múlthoz való kötődés megszüntetésére tisztító vagy méregtelenítő gyógynövényeket lehet használni, pl. cascarakéreg (Rhamnus purshiana). A kreativitást angelikával lehet serkenteni (A Császárnő). Világi törekvések iránti motiváció erősítésére fahéjat lehet használni (Botok Királya)
A Füves tarot célja, hogy a tradicionális gyógynövények gyógyító tulajdonságait egységbe rendezze a tarot kártyákkal. Ily módon hasznos bevezetés a gyógynövénytan ősi művészetébe és az okkult misztikába. A tarot kártyákat tanulásban és meditációban lehet használni, hogy erőteljes változásokat okozzon a tudatalatti szintjén. A gyógynövények, amikor a tarot kártyákhoz kapcsolódnak, szimbolikus anyagi megnyilvánulás kísérhet egy bizonyos jóslást. Ez serkenti a tudatalattival történő kommunikációt, melyre a tarot kártyák különösen hatékonyak. 
A gyógynövényeket nem szabad betegségek gyógyítására használni, hacsak valaki alaposan át nem tanulmányozta és meg nem tanulta a tulajdonságaikat és felhasználásukat. Mindazonáltal, a kezdők biztonsággal használhatják a gyógynövényeket szimbolikus vagy rituális módon.
Például hagyományosan a világ sok táján a gyógynövényekkel foglalkozók sámánisztikusan, rituálisan gyűjtik és készítik el a gyógynövényeket, és egy kis zacskóba nyújtja át a segítséget kérőnek. Ezek a gyógynövényes talizmánok, melyeket az alsóruházat alatt viselnek, vagy pedig speciális nyakláncként, 
Olyan aspektusokra emlékeztetnek, melyeket valaki meg szeretne változtatni, vagy védekezni akar ellenük, valamint olyan pozitív minőségekre, melyeket az ember ki akar fejleszteni. Ez biztonságos módja a Füves tarot értelmezése során kapott spirituális indikációk megerősítésének. 
Az is lehetséges, hogy a gyógynövényeket rituálisan eltemetjük a földbe, hogy egy bizonyos energiát vagy hatást kitisztítsunk az életünkből. Kis mennyiségű gyógyfű elégetve vagy felforralva szétárad a helyiségben. A száraz gyógyfű elégetése és a füst rituális szétfújása egy személy vagy tárgy fölött, vagy egy bizonyos környezetben - ez a füstölő használatának az eredete. Ezt a módszert tisztításra, fertőtlenítésre és megerősítésre használják. A gyógyfüveket a hagyomány szerint különleges tengeri kagyló héjában, vagy egy szikla üregében égették el.  

 

A Nagy Arkánum kártyáiból lehet húzni. A leírás tartalmazza a gyógynövények hatását, szimbolikus használatát és a kártya jelentését.

...
A fejezet kategóriái
Karma [0]
Chat
Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala
  • Copyright MyCorp © 2019 Honlapszerkesztő - uCoz